Financiële voordelen van duurzaam bouwen met bouwtekening

Duurzaam bouwen is tegenwoordig een hot item. Vanuit de overheid wordt dit gestimuleerd door middel van subsidies, terwijl het voor de uiteindelijke bewoners financiële voordelen op kan leveren. Echter, veel mensen zijn onvoldoende bekend met de situaties die men tegenkomt bij de aanvraag van duurzame bouw of duurzaam verbouwen. Belangrijk, want zo weet je vooraf precies wat je mag verwachten én kunt een betere inschatting maken van de mogelijkheden. We vertellen je graag over de financiële voordelen van duurzaam bouwen.

 

Wat is duurzaam bouwen?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat duurzaam bouwen precies inhoudt. Voor dit principe worden verschillende termen gebruikt, welke voor een leek lastig te onderscheiden zijn. Zo bestaat er een verschil tussen nul-op-de-meter en energieneutraal bouwen, terwijl we ook termen als energieprestatiecoëfficiënt en rendement tegenkomen. De Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is een index die de energetische efficiëntie van een nieuwbouwwoning aangeeft. Laat je een nieuwe woning bouwen, dan krijg je hier dus mee te maken. Daarnaast zien we ‘rendement’ vaak terugkomen rondom het opwekken van energie uit zonnepanelen, glaswerk en een warmtepomp. 

Verschil nul-op-de-meter en energieneutraal

De termen nul-op-de-meter en energieneutraal worden vaak door elkaar gehaald, maar betekenen in de praktijk zeker niet hetzelfde. Wat is het verschil tussen nul-op-de-meter en energieneutraal? Bij een energie neutrale woning wordt uitsluitend de energie bestemd voor de woning zelf opgewekt, terwijl bij een nul-op-de-meter woning zowel de gebouwgebonden als gebruikersgebonden energie zelf wordt opgewekt. In het eerste geval betaal je dus nog altijd naar gebruik, in tegenstelling tot de nul-op-de-meter woning.

 

Bouwtekening bij duurzaam bouwen

Waarom kies je voor duurzaam bouwen? Met stip op 1 staat de hogere hypothecaire lening waarvoor men in aanmerking komt wanneer wordt gekozen voor duurzaam bouwen. Streef je naar een energie neutrale woning? Dan kan je dus tegen betere voorwaarden je hypotheek afsluiten. Ga je duurzaam bouwen of verbouwen, dan profiteer je eveneens van financiële voordelen. Dat heeft vanzelfsprekend te maken met de energiebesparing als gevolg van verbeterde isolatie. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de terugverdientijd (TVT).

Afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt op het punt van isolatie, en het verwachte rendement, wordt een voorspelling gedaan over het aantal jaren dat gemoeid is met het terugverdienen van de investering. Combineer je dit evenwel met een nieuwe hypotheek, dan maak je weer kans op financiële voordelen, waardoor de terugverdientijd lager komt te liggen.

Wil je een duurzame investering doen in je nieuwe woning of je huidige woning verbouwen? Dan kan een professionele bouwtekening helpen om de lijnen uit te zetten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een omgevingsvergunning nodig hebt van de gemeente. De bouwtekening wordt gedetailleerd opgemaakt en geschikt gemaakt om een vergunning aan te vragen.

MEER WETEN OVER DUURZAAM BOUWEN?

We maken de voordelen van duurzaam bouwen inzichtelijk, maar vertellen je tegelijk waar je rekening mee moet houden. Dat zorgt voor het complete plaatje, waardoor je een goede afweging binnen jouw persoonlijke situatie. Direct duurzaam bouwen of verbouwen? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Vorige
Vorige

Omgevingsvergunning Amsterdam

Volgende
Volgende

Interessante ruimtelijke voordelen van een dakopbouw